Dragilor,
Iata ca incet, incet a trecut si toamna! Si daca anul trecut, toamna noastra a fost o joaca cu multe frunze si flori( gasiti pe blog articolul ” Toamna frumoasa”) anul acesta toamna noastra a fost o TOAMNA CASTANIE ! Asta pentru ca din pura intamplare, am ajuns sa culegem o multime de castane, iar intr-o seara, copiii au inceput sa lipeasca la ele si a iesit ceva extraordinar! Ceasul este facut cu ajutorul meu, restul este doar imaginatia lor, iar eu am fost tare mandra de ei! Au pus in scena o intreaga poveste si s-au tot jucat cateva zile!
Asadar, va facem cunostinta cu familia CASTANUTA care se pregateste sa plece la mare:
Va mai arat cateva poze, in detaliu, ca sa vedeti ce frumos le-a iesit totul:
- Mama, tata si copiii, inclusiv bebelusi care dorm pe pat, familie numeroasa! 🙂
- cei care pazesc casa cat ei sunt la mare:)
- la plaja:)
- Prietenii cu care au plecat la mare, observati va rog ca sunt si baieti si fete:)
- Si animalul lor de companie:) 🙂
Pornind de la castane, explicandu-le ca exista si castane comestibile, care sunt foarte gustoase, am inceput sa discutam despre diferite fructe si legume, abordand subiecte adecvate inclusiv celor 3 anisori si putin ai lui Ioan:
- ne-am amintit denumirile diferitelor fructe si legume;
- daca au samburi ;
- culori si forme;
- cum se consuma: crude, gatite si ce feluri de mancare putem gati cu ele si ne plac;
- de unde le putem culege: cresc in copaci, in pamant, pe sol;
- am si pictat cateva din ipsos, pe care le-am lipit pe un tocator tot din ipsos.
Dar cea mai mare bucurie a lor, a fost ca le-am propus sa punem muraturi impreuna! La aceasta activitate, bucatarul sef a fost bunii, care le-a explicat si i-a indrumat pas cu pas, rolul meu fiind doar acela de fotograf 🙂
Multumim bunica pentru cele mai bune muraturi!!! Yummy, yummy! Daca vreti reteta v-o dam, sau v-o imprumutam pe bunii a noastra! Insa doar o zi, nu mai mult!!! De fapt, mai bine veniti la noi sa mancati! :):)
Si cum discutiile noastre intotdeauna pleaca de undeva, dar ajung in directii cu totul noi, discutand despre fructele ce cresc in copac, am ajuns sa discutam despre fructele din livezi dar si despre cele din padure, de exemplu alunele. Si asa mi-a venit idea sa realizam impreuna un nou habitat: PADUREA ( in trecut am mai facut un habitat polar si unul marin pe care le puteti gasi pe blog).
Le-am explicat copiilor ca sunt mai multe tipuri de paduri:
- paduri de foioase, de conifere, paduri mixte, paduri tropicale( cea mai mare fiind jungla amazoniana, unde se estimeaza ca traiesc peste jumatate din toate speciile de plante si animale de pe Pamant!)
Copiii insa au dorit sa realizam o padure mixta, din zona orasului nostru, Valenii de Munte, asa ca le-am indeplinit dorinta! Au fost insa necajiti ca nu au gasit niciun urs prin figurinele noastre( trebuia sa fie, dar sigur e ratacit pe undeva) asa ca am pus un lup in locul ursului, chiar daca nu cred ca traieste in zona noastra:) Am adaugat si o caprioara, o veverita, o vulpe, un iepure, un arici, o broasca, dar si buburuze, fluturasi si pasarele. Aaaa si era sa uit…copiii au aranjat in mod expres:
- o furnica ce duce in spate mancare pentru copiii ei;
- vulpea care alearga dupa un iepure;
- veverita care mananca o aluna.
Dupa ce s-au plictisit de joaca cu animalutele in habitat, i-am provocat sa le aseze pe o plansa pe care initial i-am rugat sa deseneze o padure pornind de la radacinile copacilor, sol, iarba, tufisuri( arbusti) si pana la copaci mari. Le-am explicat astfel, ca padurea are mai multe etaje, ca un bloc si asta li s-a parut tare interesant!
Asadar, la revedere DOAMNA TOAMNA, noi te-am petrecut frumos! Acum ia-ti lunile si fugi, ca vine o CRAIASA!!
Iar de la voi, dragi prieteni, ne luam la revedere momentan, oferindu-va ultimele noastre flori de toamna!
Dar stati, nu pot sa inchei pana nu va las si un filmulet cu o carte interactiva, care noua ne place foarteee mult si pe care va recomand sa o aveti in biblioteca! Veti vedea ce tare ne-am distrat noi! Pupici!