Dragilor,
Astazi 20 iulie 2019, se implinesc 50 de ani de la primul pas facut de un om pe Luna, satelitul natural al planetei noastre!
Pe data de 16 iulie 1969, echipajul format din Neil Armstrong- comandant, Buzz Aldrin – pilotul modulului lunar Eagle si Michael Collins- pilotul modulului de serviciu, au inceput misiunea Apollo 11. Racheta Saturn V, cu o lungine de 111 metri a fost lansata de la Centrul Spatial Kennedy din Florida si in data de 20 iulie 1969, Neil Armstrong a iesit din modul, sarind pe luna. El a fost primul pamantean care a pus piciorul intr-o alta lume, iar fraza care a devenit celebra:” Este un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire”, a fost spusa la aproape sase ore si jumatate de la aselenizare. Ulterior a coborat si Aldrin si timp de 2 ore, 36 de minute si 21 de secunde, impreuna au colectat mostre( in greutate de 21,7kg) cu ajutorul unui ciocan geologic si au facut fotografii. Se spune ca pe Luna au lasat un drapel american( care cu siguranta a zburat sau s-a dezintegrat), instrumente stiintifice pentru diferite experimente, un seismograf pasiv pentru a masura cutremurele de pe luna, o inscriptie dar si semnaturile astronautilor si presedintelui american de atunci, Richard Nixon.
Pe inscriptie era scris, in limba engleza desigur:” Aici omul de pe Planeta Pamant a pus pentru prima data piciorul pe Luna, iulie 1969, dHr. Venim cu ganduri pasnice in numele omenirii”
De asemenea au lasat si un saculet care continea replica de aur a unei ramuri de maslin, simbol al pacii, dar si un disc de silicon cu mai multe mesaje din partea liderilor de stat, inclusiv Romania. Mesajul semnat de Nicolae Ceausescu a fost urmatorul:” Fie ca primul contact direct al omului cu Luna sa contribuie la infaptuirea aspiratiilor de progres si pace ale tuturor oamenilor de pe Pamant”
Presedintele American a daruit tarii nostre un drapel romanesc care fusese purtat pe Luna, precum si cateva mici fragmente de roca selenara, care astazi se gasec expuse la Muzeul National de Istorie din Bucuresti.
Pe data de 24 iulie, dupa 195 de ore, 18 minute si 35 de secunde, echipajul de astronauti s-a intors pe Pamant, aterizand in siguranta in Oceanul Pacific!
Despre toate acestea am discutat cu copiii in ultima perioada si au fost tare incantati, mai ales ca am creat impreuna o poveste frumoasa in jurul acestui eveniment, cu diferite jocuri, jucarii, planse, puzzle-uri, piese de lego si bineînteles carti!
Le-am propus diferite joculete pe aceasta tema, astfel incat sa retina cat mai multe informatii despre intreg Universul in care traim.
Pentru inceput i-am lasat sa se joace cu diferite jucarii pe care le aveau prin casa:
- am asamblat 1 puzzle de podea cu o imagine din spatiu, care are si o pereche de ochelari cu care poti gasi diferite imagini pe care nu le poti observa cu ochiul liber
- am asamblat un puzzle de podea cu imaginea sistemului nostru solar
- am imbracat papusele in foaie de aluminiu, adica in costum de astronaut si le-am trimis in spatiu cu o nava din lemn
- Andrei a avut un set din piese Lego pe aceasta tema si a asamblat o naveta spatiala
- impreuna cu tati, au montat un puzzle 3D care reprezenta Misiunea Apollo 11( recunosc ca a fost destul de migalos si ca tati era sa abandoneze de cateva ori, insa de dragul nostru a rezistat eroic)
- Le-am pregatit o cutie senzoriala cu ” praf de luna” din faina, ulei si cacao si i-am lasat sa se joace cu figurine Safari care reprezentau misiunea Apollo 11
- Le-am facut o simulare de spatiu solar intr-o punga, in care am pus gel de par si sclipici si am introdus planetele( tot piese Safari). Cu acest joculet au invatat sa le recunoasca, pentru ca eu ii rugam sa imi arate pe rand, in mod aleatoriu fiecare planeta in parte.
- Le-am pregatit diferite fise de colorat, taiat, decupat si labirinturi si am pictat planetele din sistemul nostru solar.
- Apoi am discutat despre Sistemul nostru solar si au fost surprinsi sa afle ca Soarele este de fapt o stea. Andrei care mai stia cate ceva despre acest subiect, m-a impresionat cu o legatura pe care a facut-o: ” mami, dar daca este tot o stea, inseamna ca el va muri, pentru ca toate stelele se nasc, traiesc si mor. Ce se va intampla cand Soarele nostru va muri?” Si asa am ajuns sa discutam despre faptul ca Soarele nostru este o stea medie, care atunci cand i se va termina energia, contrar a ceea ce credea el, isi va mari dimensiunea astfel incat vor disparea primele planete de langa el, care vor fi arse! Imediat intrebarea lui a fost…” Va arde si Pamantul? Pamantul este departe de Soare?” si uite asa am ajuns sa discutam despre faptul ca Mercur si Venus vor disparea si ca tot ce este posibil si noi, pentru ca suntem a treia planeta de la Soare. In acel moment m-am tot gandit cum sa fac sa ii ajut sa retina ordinea planetelor de la Soare. Si veti vedea si in poze ca am gasit o idee minunata! S-au prapadit de ras si de fiecare data repetau propozitia, dar asa au retinut foarte usor si cu siguranta si voi, cei ce veti citi acum, nu veti mai uita:)
- ⊗MAMA= MERCUR
- ⊗VOASTRA= VENUS
- ⊗TATIANA= TERRA
- ⊗MIRELA= MARTE
- ⊗BOJINA= JUPITER
- ⊗SOTIA= SATURN
- ⊗UNUI= URANUS
- ⊗NOROCOS( ca ma are pe mine 🙂 🙂 :)= NEPTUN
- Ne-am jucat si cu planete magnetice, tot ca sa aprofundam imaginea lor si pozitia fata de Soare.
- In continuare ne-am reamintit de ce avem anotimpuri( discutasem acest aspect si in alte activitati):
- De ce avem ZI si NOAPTE:
- Si de ce vedem pe cer , in fiecare seara, Luna cu alta forma:
Bineînteles cand a venit vorba despre Luna, Andrei a fost foarte incantat sa imi spuna despre Misiunea Apollo 11 si Neil Amstrong primul om care a ajuns pe Luna si tot ce stia el despre acest subiect pe care il discutase cu tati cand au montat impreuna puzzle- ul 3 D.
- Am discutat putin si despre constelatii si zodii si ne-am distrat facand si noi cateva cu ajutorul plastelinei albe si a unor scobitori:
Am lasat la sfarsit ce li s-a parut lor cel mai interesant 🙂
In toata joaca asta a noastra, la un moment dat, Andrei mi-a spus ca el a vazut intr-o noapte, la geam, o nava extraterestra. Ca avea 5 ani atunci si ca a venit la mine si mi-a spus, dar ca eu dormeam si ca in somn i-am spus ca nu exista asa ceva si ca sa mearga la culcare. I-am spus ca eu nu-mi amintesc si ca imi pare rau ca am reactionat asa, ca eram somnoroasa. Era dezamagit ca i-a spus si Anei si ca nici ea nu l-a crezut… dar ca el chiar a vazut-o!
Atunci am inceput sa discutam despre extraterestri si ca sa creez si din acest subiect o discutie interesanta, l-am intrebat cum crede el ca au stiut extraterestri sa ajunga la el….cum au stiut ei adresa noastra, cum ne-au gasit? cu un GPS? cu o tehnologie mai avansata? Care este adresa noastra cosmica? Si chiar asa, voi o stiti? Daca nu, va spunem noi acum:
PAMANT, SISTEMUL SOLAR, GALAXIA CALEA LACTEE, GRUPUL LOCAL, SUPER-ROIUL FECIOAREI, LANIAKEA
Iar noi am pregatit o carticica cu adresa noastra cosmica:
Interesant nu-i asa?
Speram ca v-a placut joaca noastra pe aceasta tema, iar daca ceva anume vi s-a parut mai interesant si doriti mai multe detalii despre cum am procedat sau ce materiale am folosit, nu ezitati sa ma intrebati. Va raspund cu mare drag!
Vă felicit pentru munca voastră (cu distracția aferenta! ) si va doresc sănătate maxima și numai bucurii! Întotdeauna citesc cu mare drag postarile tale și mă gândesc ce fericiți sunt copiii tai care au o astfel de mămică! Dumnezeu te-a ales pentru asta, iar ei au venit la tine așa mulți! (sincer as fi venit și eu dacă puteam! )
Multumesc din suflet pentru aprecieri si pentru gandurile bune! Ma bucur tare sa aud ca joaca noastra este urmarita cu drag, pentru ca asa este, eu sunt tare fericita alaturi de copii si ii multumesc lui Dumnezeu zi de zi pentru familia mea!Imi cer mii de scuze insa, ca nu imi dau seama daca ne cunoastem si in realitate, poate ma ajuti sa aflu:)
Esti fenomenală!Vei fi un cadru didactic extraordinar!
Multumesc din suflet, draga Cata!! Te imbratisez cu mare drag!