Dragii nostri,
A venit si ziua pe care copiii mei o asteapta cu nerabdare in fiecare an: cea in care ii scriem si ii trimitem scrisoarea Mosului si doamnei Layla Craciun, pe care noi o indragim foarte tare! 🙂
Asa cum v-am povestit si anul trecut, de atunci, copiii au inceput sa puna mai multe intrebari, mai ales Andrei care era dezamagit de toti mosii costumati pe care ii vedea peste tot si care apareau inca de la Mos Nicolae, iar el nu gasea legatura 🙂 Le-am explicat ca sunt spectacole, dar ca tot ce tine de Mos Craciun e magic, ca este vorba de spiritul Craciunului si ca nu trebuie sa uitam ce este mai important: ca de Craciun s-a nascut pruncul Iisus si de aceea se intampla multe minuni si doar atunci adevaratul Mos Craciun aduce cadouri copiilor!
Tot anul trecut am aflat si adresa Mosului, pentru ca nu stiu cum e la voi, dar la noi nu a mai fost suficienta informatia ca Mosul locuieste in Laponia…Andrei m-a intrebat unde anume in Laponia, in ce oras? Si mi-a pus in fata harti si atlase sa ii arat unde locuieste Mos Craciun! Dorea sa stie unde trimitem scrisoarea, la ce adresa? Pfff, ma cam pierdusem putin, caci adresa Mosului chiar nu o stiam, eu cand eram mica nu am avut curiozitatea asta si nici placerea sa ma uit pe harti😁 mi-am revenit insa repede si tot din carti a venit salvarea mea!
Asadar, iata ce poveste frumoasa am aflat noi!
Mos Craciun, impreuna cu Layla Craciun, sotia lui, locuiesc in Finlanda, in Laponia, dar mai exact, in capitala partii finlandeze a Laponiei, orasul Rovaniemi, foarte aproape de Cercul Polar( dar nu la Polul Nord, cum am mai tot vazut scris prin carti😁)Este un oras care privit de sus are forma unor coarne de ren si are aproximativ 35.000 de locuitori, fara sa ii socotim si pe elfi. Am mai aflat ca Mosul are o cireada de aproximativ 30 de reni, dar la sanie are doar 8 hamuri, deci doar 8 reni merg cu el si doar cand e ceata sau ninge abundent, il ia si pe Rudolf, pentru ca nasul lui rosu lumineaza in intuneric😁 Deasemenea, renilor le place sa manance muschi de copaci si licheni si stiu sa inoate, dar nu sa zboare si ceea ce ii face sa zboare in noaptea de Craciun este praful special, magic, pregatit de elfi, pe care Mosul il curata de pe ei cu o tesala, cand se intorc acasa😊
Atat de mult ne-a placut aceasta poveste incat am asamblat si noi casuta lui Mos Craciun si cu un Mos si sania lui pe care le aveam de la un Playmobile, copiii au pus in scena un joc de rol in care isi inchipuiau ca a ajuns scrisoarea lor si Mosul o citeste apoi le pregateste cadourile:
Am citit si o carte tare frumoasa, care i-a tinut pe copii cu sufletul la gura:” Scrisori din Laponia” de Victoria Pastrascu, ilustratii Karda Zenko, editura Univers:
Asadar, noi suntem fericiti…astazi am pus scrisoarea in cutia postala, asa ca sigur Mosul ne va aduce cadouri, chiar daca nu am fost mereu cuminti 🙂
Iar voua dragi prieteni, adulti, vreau sa va spun asa:
” In inima se aduna o multime de dorinte nerostite. Unele sunt mai vechi, dar altele sunt atat de noi, de ascunse si de tacute, incat nici nu iti dai seama ca le ai. Oricat de tainice sunt aceste dorinte, de Craciun e momentul perfect pentru a le scoate la lumina, pentru a le da sansa sa creasa si sa infloreasca. Aceasta este perioada in care ne reamintim ca, uneori, lucrurile imposibile pot deveni realitate, in felul lor si la vremea lor.” fragment din cartea ” Zile de Craciun”de M. H. Clark si Jessica Phoenix, editura Cartemma.
Mos Craciun chiar exista! Sta in puterea noastra sa credem asta alaturi de copiii nostri!